Divi Cyber Monday 2023. 25%-60% kedvezmény és rengeteg ajándék.

Hogyan válaszd ki a tökéletes WordPress sablont?

Emlékszem mikor elhatároztam, hogy megtanulok weboldalt készíteni, komoly fejtörést okozott a wordpress sablon kiválasztása. Azt már tudtam, hogy WordPress-el fogok dolgozni és azt is, hogy melyik tárhelyszolgáltatónál leszek. De melyik WordPress sablont használjam a rengeteg lehetőség közül?

Nemrég írtam egy útmutatót a WordPress-ről, amit ide kattintva tudsz elolvasni.

Ez a cikk segíteni fog abban, hogy jobban átlásd a témát és magabiztosabban tudj dönteni, ha te is sablonválasztás előtt állsz, mint én anno.

Sablon vs oldalépítő – Mi a különbség?

WordPress sablon és oldalépítő

Ne aggódj nem te vagy az első akinek az elején ez még nem egyértelmű.

Az esetek többségében ez úgy működik, hogy a sablon felel a teljes honlap szintű beállításokért, de az oldalépítő/page builder lesz az, amivel ténylegesen szerkeszted az oldalad. Ezzel adsz hozzá szöveges részeket, képeket, gombokat, és így tovább. Ilyenkor 2 külön eszközről beszélünk, például OceanWP+Elementor Pro (az első egy sablon a második, pedig az oldalépítő).

Vannak azonban olyan WordPress sablonok, amelyeknek saját oldalépítőjük van, tehát nem két különböző eszközről beszélünk, hanem csak egyről, ami minkét szerepet betölti. Ilyen például a Divi.

Arról, hogy melyik a jobb megoldás megoszlanak a vélemények a szakmában, de én ezt az utóbbit preferálom. Úgy gondolom, hogy a legjobb, ha a sablon és az oldalépítő mögött ugyanaz a fejlesztőcsapat áll, mert így tökéletes összhangban lesz minden és elkerülhetjük az esetleges kompatibilitási problémákat.

Ingyenes vagy fizetős?

Kérdőjel

Úgy gondolom, hogy ezt a kérdést kell legelőször tisztázni.

Tudom csábítóan hangzik az, hogy ingyenes wordpress sablont használj, de a legtöbb esetben nem ajánlom. Ezt röviden azzal tudom indokolni, hogy ezekkel nagyon hamar komoly korlátokba ütközhetsz. Funkcionalítás terén a fizetős sablonok messze lekörözik az ingyeneseket.

Hogyan válassz WordPress sablont?

Válaszd ki a célod?

A legtöbb cikkben ilyenkor azt ajánlják, hogy keress a célodnak megfelelő témaspecifikus wordpress sablont. Vannak olyanok, amik éttermekre, blogra, webáruházra, orvosokra, stb. koncentrálnak.

Én azt mondom, hogy ne csinálj ilyet. Olyat kell választanod, amelyikkel bármilyen oldalt el tudsz készíteni, ezeket nevezzük többfunkciós sablonoknak. Ebben az esetben később is minden gond nélkül hozzá adhatsz plusz funkciókat az oldaladhoz. Lehet például, hogy te egy sima blogot szeretnél indítani, de későbbiekben majd értékesíteni is akarsz az oldalon.

Vedd figyelembe a költségvetésed

Ha megfogadod a tanácsom, akkor hanyagolod az ingyenes sablonokat, de az induláskor mégiscsak szeretnéd elkerülni, hogy egy vagyont elkölts rá.

Általában az árazás úgy néz ki, hogy éves díjat fizetsz, tehát előfizetéses rendszer van. Ilyenkor kifizeted és 1 éven keresztül kapod a ftissítéseket és a támogatást hozzá. Vannak viszont olyanok is, akiknél van lehetőséged lifetime licenszt vásárolni, tehát egyszer kell megvenni és onnantól élethosszig tart.

Az általam javasolt WordPress sablon a Divi, amely saját oldalépítővel rendelkezik. Az ő árazásuk így néz ki:

Az első lehetőség az, hogy 1 évre veszed meg, aztán ha lejár akkor eldöntheted, hogy hosszabbítasz-e. A második, hogy egyszer kifizeted a 249$-os összeget és élethosszig tartó tagságot kapsz cserébe. Ár-érték arányban szerintem nincs ennél jobb ajánlat jelenleg.

Divi: Minden, amit tudnod kell a WordPress legjobb sablonjáról

Ügyfélszolgálat

Ez is egy nagyon fontos szempont. Kezdőként problémákba ütközhetsz és ilyenkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen gyorsan és milyen minőségben válaszolják meg a kérdésiedet a pénzedért cserébe. Általában ez email-ben vagy egy chat felületen szokott megtörténni.

Itt érdemes megemlíteni azt, hogy ha mégis egy ingyenes sablon mellett döntenél, akkor számítanod kell arra, hogy vagy egyáltalán nem lesz hozzá support, vagy lesz de nem mész velük semmire. Érthető is hiszen ha ingyen adja és nem keres vele pénzt, akkor nem várható el tőle, hogy ott üljön és közben támogasson mindenkit (szintén ingyen).

Újítások

Érdemes megnézni a kiszemelt sablonnál, hogy milyen gyakran frissítik. Hasonlóan a WordPress-hez időnként újabb biztonsági javításokat kell elvégezni, hibákat kell kijavítani, új funkciókat kell hozzáadni. Ha egy sablon nagyon ritkán frissül vagy már nagyon régóta egyáltalán nem frissült, akkor az legyen gyanús.

Kompatibilitás

Ezzel általában nem szokott gond lenni egy bizonyos minőség felett, de azért nem árt tudni és odafigyelni rá, mert mindegy melyik sablont választod, szinte biztosan szükséged lesz a későbbiekben különböző bővítményekre és nem lenne jó, ha kompatibilitási problémák merülnének fel.

Tájékozódj

A legjobb ha utána nézel egyes sablonoknak úgy, hogy egyszerűen megnézed a véleményeket, értékeléseket. Ha jó, akkor úgyis azt fogod látni, ha pedig rossz, akkor az ki fog bukni egy kis keresgélés után. Akár Facebook csoportokat is kereshetsz a témával kapcsolatban (van belőle néhány) és egyszerűen megkérdezheted, hogy ki és mit ajánl.

Végszó

Remélem ez a cikk segített abban, hogy jobban megértsd a dolgokat és mostmár tudod, hogy mire kell figyelned. Sok sikert kívánok a választáshoz!

Hogyan készíts WordPress weboldalt 2020-ban?

WordPress eszközkészlet ebook borítókép zöld

ingyenes ebook

Töltsd le a WordPress eszközkészletet ingyen!

Ebben az ebookban összegyűjtöttem azt a 11 eszközt, amire a leginkább szükséged van kezdőként a saját weboldalad felépítéséhez.

Némelyik eszköz, amire a cikkeimben hivatkozom partnerlinket tartalmaz. Ha ezen keresztül vásárolsz, akkor nem fizetsz többet, de engem támogatsz vele, amit nagyon köszönök.

TÖLTSD LE A WORDPRESS ESZKÖZKÉSZLETET

Ingyenesen letölthető PDF

- Időt takaríthatsz meg

- Minimális költséggel indulhatsz

- Bizonyított eszközök

- A kezdők igényeire szabva

Siker!