A legnépszerűbb SEO bővítmény WordPress-hez

Mielőtt megnéznénk, hogy melyik a legnépszerűbb seo bővítmény WordPresshez tisztázzuk, hogy mi is az a SEO, mire jó, és kell-e egyáltalán Neked. Ezen felül persze azt is tisztába tesszük, hogy mire valók a SEO pluginok.

Mi az a SEO?

A SEO = Search Engine Optimization, azaz Keresőoptimalizálást jelent (itt találsz róla egy elég jó és átfogó leírást).

Röviden összefoglalva a SEO által a keresőből lehet forgalmat, látogatottságot generálni a weboldalra méghozzá organikusan, azaz nem kattintás vagy megjelenés alapú fizetett hirdetés által.

Miért jó ez? 

Pont azért mert jóval költséghatékonyabb mint az említett fizetett hirdetéseken keresztül szerzett forgalom, és van egy óriási előnye ezekkel szemben, méghozzá, hogy állandó és passzív módon képes forgalmat hozni az oldalra, vagyis egy egyszer felépített SEO kampány még akkor is stabilan hozza a forgalmat, amikor már rég nem is foglalkozunk vele és nem is fizetünk érte. 

Ezzel már gondolom meg is válaszoltam azt a kérdés, hogy szükséged van-e rá…

Ha a weboldaladat bevételszerzés céljából hoztad létre, és olyan terméket vagy szolgáltatást adsz el amire az emberek keresnek a keresőben, akkor bizonyára a válasz igen, neked is szükséged van rá, ha a keresőből szeretnél látogatókat, potenciális ügyfeleket végül vásárlókat szerezni.

De miért kell SEO bővítmény a WordPressbe?

A WordPress egy remek CMS keretrendszer és abszolút keresőbarát is egyben, viszont alaphelyzetben, hiányzik néhány olyan beállítási lehetőség, amelyek fontosak keresőoptimalizálás szempontjából például a meta leírás vagy XML Sitemap.

A WordPress SEO bővítmények nem csak pótolják ezeket a hiányzó lehetőségeket, de egyfajta beépített SEO tanácsadóként is funkcionálnak, ami nagy segítség, amikor tartalomkészítésről van szó és a szerző nincs igazán képben a SEO alapelvekkel vagy úgy általában a keresőoptimalizált tartalom írással kapcsolatban.

A SEO pluginok tehát bizonyos mérőszámok alapján tanácsokat “adnak”, hogy mit csinálj egy-egy aloldalon ahhoz, hogy SEO barát legyen a tartalom, valamint interaktívan ki is értékelik az elkészült tartalmat és ez alapján kapsz egy visszajelzést, hogy milyen iránban kellene azt módosítani.

Néhány példa, hogy elképzelésed legyen mik ezek a mérőszámok és javaslatok:

  • hányszor használtad a megcélzott kulcsszót (vagy annak szinonimáit) a tartalomban. A kevés sem jó és a túl sok sem jó. Ezt nevezzük kulcsszó sűrűségnek, és a bővítmény jelzi nekünk, hogy mikor optimális mennyisége.
  • használtál-e képeket a tartalomban,
  • ki vannak-e megfelelően töltve a képek metaadatai: kép cím, kép alt tag,
  • használtál-e kifelé mutató linkeket az oldalon,
  • használtál-e H1-H6 heading-eket a szövegben, tartalmazzák-e a célzott kulcsszót,
  • a tartalom megfelelően tagolt és olvasható-e,
  • stb.

Milyen SEO bővítmények állnak rendelkezésre?

Ezt a legegyszerűbben úgy tudjuk megnézni ha a WordPress Admin felületen a bővítmények > új hozzáadása felületen egyszerűen rákeresünk arra, hogy “SEO”. Futtathatunk egy keresést úgy is, hogy átállítjuk a keresőmező előtti választást Címkére:

A legnépszerűbb seo bővítmény keresése a WordPressben.

Ez a keresés kidobja az összes olyan plugint, aminet a szerzője SEO címkével látta el, azaz valamilyen szempontból SEO célú bővítmény. 

Ezek egy nagy része viszont csak néhány részfeladatot lát el, pl XML sitemap-et generál, vagy átirányításokat kezel. 

Mi most csak olyanokat keresünk, amik teljeskörű SEO bővítmények.

Ilyenek például az alábbiak:

A legnépszerűbb SEO bővítmény

A listából rögtön nagyjából első ránézésre kiderül, hogy mely bővítmények a legnépszerűbbek, hiszen láthatjuk a plugin letöltések számát, és az átlag értékelést és az értékelések számát is (érdemes figyelembe venni az utolsó frissítés dátumát is!), ami így elég objektíven megmutatja a népszerűségüket.

Az alábbiakban sorba is tettem a fentieket, íme:

Yoast seo
All in one SEO pack a WordPressben
Rank Math
A The SEO Framework plugin
SEOPress
Squirrly a WordPress bővítmények között
Nem a legnépszerűbb SEO plugin

Ez alapján meg is van a népszerűségi nyertes:

Yoast SEO bővítmény

A Yoast SEO plugin okkal lehet a legnépszerűbb, 5 millió letöltés, ~28.000 értékelés, 5 csillag.

Ha tehát SEO bővítményt keresel, nagyon nem foghatsz mellé a Yoast SEO pluginnal.

Ettől függetlenül érdemes kiprobálni a többit is, hiszen lehet, hogy neked valamelyik másik kezelése és használata fog hosszú távon jobban kézre állni.

Ha mégis a Yoast SEO bővítményt választod a WordPress oldalad keresőoptimalizálásához, akkor nézd meg a plugin telepítéséről és beállításáról szóló videót: Yoast SEO beállítása és használata lépésről lépésre

Írta: Tóth Péter

WordPress eszközkészlet ebook borítókép zöld

ingyenes ebook

Töltsd le a WordPress eszközkészletet ingyen!

Ebben az ebookban összegyűjtöttem azt a 11 eszközt, amire a leginkább szükséged van kezdőként a saját weboldalad felépítéséhez.

Némelyik eszköz, amire a cikkeimben hivatkozom partnerlinket tartalmaz. Ha ezen keresztül vásárolsz, akkor nem fizetsz többet, de engem támogatsz vele, amit nagyon köszönök.

TÖLTSD LE A WORDPRESS ESZKÖZKÉSZLETET

Ingyenesen letölthető PDF

- Időt takaríthatsz meg

- Minimális költséggel indulhatsz

- Bizonyított eszközök

- A kezdők igényeire szabva

Siker!